начало услуги специалисти галерия контакти  


Аборт - същност, законови норми и рискове

Особености на аборта извършен в МДЦ "Д-р Домусчиеви" от Д-р Домусчиев

Аборт по желание представлява хирургическа интервенция за преждевременно прекъсване на нежелана бременност. Според законите в Република България аборти се извършват в специализирани, оторизирани здравни заведения, каквото е МДЦ "Д-р Домусчиеви".

Аборт имат право да извършват правоспособни лекари. Д-р Богдан Домусчиев е завършил Медицина с отлична диплома през 1989г. в Медицинска Академия - София. Той Придобива специалност Акушерство и Гинекология сле успешно полагане на Държавен изпит за специалност през 1995г. в Медицинска Академия - София.

История на трудовия стаж на Д-р Домусчиев можете да видите тук.

Аборт се извършва по желание на жени навършили 18 годишна възраст. При момичета под 18 години решение за аборт се взима от родител - настойник, което се удостоверява с лична карта.

Аборт по желание в Република България се извършва в срок на бременността до 12-тата тестационна седмица (седмицата от първия ден на последната редовна менструация). Прекъсване на бременността по медицински показания се извършва до 20-та тестационна седмица.

Усложнения при аборти

- Перфорация (пробиване) на маточната стена. Това е най-тежкото застрашаващо пряко живота на пациента усложнение. Най-честа причина за него са невнимание по време на работа, слаба квалификация, липса на опит или груба работа. Изисква се спешна коремна операция за възстановяване (зашиване) на перфорираната маточна стена и почистване на коремната кухина от кръв и съсиреци. Необходими са 5-7 дни болнично лечение.

- Задържани ембрионални части или ципи. В някои случаи поради бързане, липса на достатъчно опитност или страх при работа, акушер-гинекологът може да не изпразни изцяло маточната кухина.

Работно време

Понеделник - петък:
от 08.00 до 20.00 часа

Виж карта адрес и карта на клиниката

 

 


Състоянието се характеризира с болки, кървене и покачваща се телесна температура. Обикновено състоянието се усложнява от наслагване на инфекция. Това усложнение изисква спешно диагностициране, дефинитивно изпразване на маточната кухина и антибиотично лечение (най-често с комбинация от антибиотици).

- Възпаление на маточната лигавица (ендометрит), водещо до различни усложнения и в някои случаи до стерилитет (невъзможност за забременяване). Получава се при работа с нестерилни инструменти, при зацапване на инструментите чрез допирането им до нестерилни повърхности или от силно възпалено влагалище по възходящ път след аборт.

Автоклавът, с който се стерилизират инструментите в МДЦ "Д-р Домусчиеви" е на австрийската фирма W&H - модел Lisa от най-висок клас. Всеки комплект от инструменти се стерилизира в еднократен стерилизационен плик, даващ гаранция за стерилност в 6 месеца. Обемът на работа в МДЦ "Д-р Домусчиеви" налага ежедневна стерилизация на всички комплекти инструменти. За изключително високото ниво на стерилност и качеството на работа отчетливо говори фактът, че от създаването на Медицинския Център за 8 години работа до момента няма регистрирано нито едно възпалително усложнение (еднометрит) след аборт.

- Травматично увреждане на маточната лигавица (престъргване). Маточната лигавица (ендометриум) е мястото, където се имплантира плодното яйце. Тя се състои от 2 слоя - повърхностен (функционален) и дълбок (базален). При аборт трябва да бъде отсранено плодното яйце, развиващо се във функционалния слой. При груба работа (груб кюретаж) може да бъде травмиран или дори унищожен базалния слой, което е тежко усложнение и води до невъзможност за следващо забременяване - стерилитет. Рискът от това усложнение се свежда до минимум при осъществяване на аборт чрез вакуум аспирация. Именно чрез вакуум аспирация се извършват абортите от Д-р Домусчиев и рискът от травмиране на базалния ендометриум е минимален.

Запишете своя час за аборт СЕГА:
тел. 02 931 3103
моб. 0878 605 441

 
Copyright © Dr. Domuschievs Начало | Услуги | Специалисти | Галерия | Блог | Контакти